Kekszszalámi
Élvezzük újra a gyerekkori ízeket, készítsd el generációk kedvencét, a kekszszalámit!
Hozzávalók :
- 40 dkg Reál háztartási keksz
- 20 Reál sütőmargarin
- 15 dkg porcukor
- 1,5 dl Reál 1,5 %-os tej
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
Kekszszalámi története:
A retró édességek listáján bérelt helye van a legjobb három között. Mazsolával, magvakkal, gyümölccsel, rummal még tovább turbósíthatjuk. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az alaprecept hozzávalóit szinte biztos, hogy otthon is megtaláljuk.
Állítólag olasz eredetű, bár erről megoszlanak a vélemények. Egy biztos, hogy Szicíliában nagy hagyománya van a „Salame di cioccolato” névre hallgató desszertnek.
Kekszszalámi elkészítése:
1. A kekszet összetördeljük különböző nagyságú darabokra.2. Egy lábosban megmelegítjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot és a kakaóport. Állandóan kevergetve, közepes lángon összeforraljuk. Ha sima és besűrűsödik, akkor jó. A forrástól számítva körülbelül öt perc alatt éri el a megfelelő állagot. Langyosra hűtjük, hozzákeverjük a margarint, végül pedig az összetördelt kekszet.
3. Ha szeretitek a rumos dolgokat, még finomabb lesz, ha ehhez a mennyiséghez egy evőkanál rumaromát adunk.
4. Tedd a masszát egy folpackra, majd formálj belőle tetszés szerinti rudat. Az is jó megoldás, ha a kekszes keveréket fóliával bélelt őzgerincformába egyengetjük.
5. Rakjuk a hűtőbe legalább négy órára. Minél tovább áll, a keksz annál puhább lesz.
6. Pihentetést követően megszórhatjuk porcukorral, hogy külsőleg még ínycsiklandozóibb legyen.