Hamburger

Hamburger

Hamburger hozzávalók:

Hamburger buci:

  • 60 dkg Reál finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl Falusi 2,8% tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 50 g Reál étolaj
  • 100 g Falusi natúr joghurt
  • 1 db tojás
  • + 1 db tojás a kenéshez
  • szezámmag a tetejére

Húspogácsa hozzávalói:

  • 50 dkg marha-sertés darált hús vegyesen
  • 1 db vöröshagyma
  • 1db tojás
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál bors

Tálaláshoz:

  • 10 dkg Reál trappista sajt reszelve vagy szeletelve
  • paradicsomkarika
  • lilahagyma
  • saláta
  • ketchup, mustár, majonéz

A hamberger története:

A hamburger grillezett, fűszeres marha vagy sertéshúsból készül, lapos, enyhén pogácsa formájú a mi fasírtunkhoz hasonló ételféleség, amelyet zsemle formájú péksüteménybe helyeznek. A gyorséttermek jellegzetes kínálata. Gyakran tálalják hasábburgonyával is. Sokan az Amerikai Egyesült Államokhoz kötik a hamburger feltalálását, azonban valójában igen hosszú utat járt be, és három kontinens, Ázsia, Európa és Amerika is szerepet játszott a létrejöttében.

Az orosz nép körében a középkorban a tatárok terjesztették el a nyers, felvagdalt, fűszerezett hús (ma tatárbifsztek) fogyasztását, amely később a német kereskedővárosokba is eljutott, majd egész Európában szétterjedt. Az alapjának másik feléül szolgáló szendvicset John Montagu, Sandwich grófja találta fel, aki kenyerek közé tett húst. Ennek speciális változata lett népszerű

Németországban és Ausztriában, ahol zsemléket használtak erre a célra. A 19. században aztán a nagy kivándorlási hullámmal került az Amerikai Egyesült Államokba az étel. Mivel Hamburg volt a legforgalmasabb kikötő, ahonnan a kivándorlók útnak indultak, ennek alapján nevezték el. New York városában már a század közepe után elkezdték felszolgálni a hamburg steaknek nevezett ételt, vagyis a szintén Hamburgból érkező darált húst, amit sóztak, füstöltek és hagymával, valamint kenyérrel szolgáltak fel.

Már túl volt világhódító útján, mire a ’80-as évek elejére megérkezett Magyarországra a hamburger, a ’80-as évek nyugati világának egyik első hírnöke. A cityburger volt a klasszikus amerikai hamburger magyar ízesítésű változata, melyet a City Grill első magyar gyorsétterem kínált Magyarországon. A gyorséttermi láncok terjedésével egyre népszerűbb lett, ma már sokan otthon is szívesen elkészítik a család nagy örömére.

A hamburger elkészítése:

1. A darált húst egy tálba tesszük, megsózzuk, borsot szórunk bele, hozzáadjuk a nagyon apró kockákra vágott hagymát, a mustárt.

2. A masszát összegyúrjuk, és 6 egyenlő kupacra osztjuk, amelyekből szép, formás húspogácsákat készítünk. Célszerű olyan nagyságú pogácsákat készíteni, amekkora majd a buci átmérője lesz. Egy ecsettel a húspogácsák mindkét oldalát kicsit megolajozzuk, fóliával lefedve 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.

3. A hűtőből kivéve szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 200-220 fokos sütőbe téve megsütjük kb. 15-20 perc alatt.

Ameddig a húspogácsánk a hűtőben pihen elkészítjük a hamburger bucikat.

3. Langyos helyen fél órát kelesztjük.

4. 6db bucit formázunk belőle.

5. A bucikat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojással, tetejét megszórjuk szezámmaggal.

6. 180 fokos sütőbe tesszük, kb. 15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Összeállítás:

1. A hamburger bucit kettévágjuk.

2. Az alsó részére teszünk egy szelet saláta levelet, paradicsomkarikát és hagymakarikát ízlés szerint, erre tesszük a megsült húspogácsát.

3. A húspogácsa tetejére tesszük a sajtot, ízlés szerint ketchupot, mustárt, majonézt, majd rátesszük a hamburger buci tetejét.

Nagyszerű ötlet vacsorára, de a legkisebbek kedvenceként akár ebédre is fogyaszthatjuk.

2021-02-18T17:30:57+02:00