Sajtos perec

Sajtos perec

sajtos perec

Sajtos perec:

  • 40 dkg Reál finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 2 evőkanál Reál étolaj
  • 2,5 dl Falusi 2,8%-os tej
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 3 dkg élesztő

Kenéshez:

  • 1 db tojás

Szóráshoz:

  • 10 dkg Reál trappista sajt

A perec eredete:

A perec története már a kora-középkori időkre nyúlik vissza. Elmesélések szerint 610-ben egy olasz szerzetes “a mellen összefont karokat” jelképező péksüteményeket készített, melyeket az imádságokat jól megtanuló gyerekeknek adott jutalmul. A tésztának a beszédes pretiolas, azaz jutalom nevet adta. Sőt bizonyos fejtegetések szerint, a tészta hurkaiból kialakuló részek magát a Szentháromságot jelképezik.

Habár a receptúra nem volt egységes, a perec alakú péksütemény készítése elterjedt majd minden európai országban és a német, svájci bevándorlókkal Amerikába is eljutott.

Nálunk is sokféle perec létezik. Van kis perec, van nagy perec, van sós és sótlan, van kemény és puha, édes és sós is.

Mi most egy sajtos perec receptet hoztunk, mely gyorsan elkészíthető és sokáig puha marad.

A sajtos perec elkészítése:

1. A 2,5 dl tejet meglangyosítjuk és beletesszük a 1 evőkanál cukrot, majd belemorzsoljuk a 3dkg élesztőt és felfuttatjuk.

2. A 40dkg lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk vagy dagasztógépbe tesszük, hozzáadjuk az 1 kávéskanál sót és a 2 evőkanál étolajat, majd a felfuttatott élesztőt is.

3. Ezt jól kidagasztjuk és langyos helyen duplájára kelesztjük kb. fél óra alatt.

4. Megformázzuk a perecet: lecsípünk a tésztából pingpong labda nagyságú darabokat, hosszú csíkká sodorjuk és perec alakot formázunk belőle

Úgy formázzuk, hogy először egy kört készítünk, a tetejénél megcsavarjuk kétszer és a két végét a kör alsó részébe húzzuk.

5. Tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, nagy szemű sót is tehetünk rá.

6. 180-200C fokos sütőben kb.12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

 Ne keseredjünk el, ha nem tökéletes formájú, ugyanis hiába lesz a perec nyersen megformálva szép, a sütés végére szinte biztos, hogy még a legszebben megformált darabok is kissé deformok lesznek. A jó hír az, hogy az élvezeti értékén ez mit sem csökkent.

Tökéletes választás tízóraira vagy uzsonnára!

2021-02-05T11:03:18+02:00