Töltött sült burgonya

Töltött sült burgonya

Töltött sült burgonya:

  • 1,5-2 kg burgonya
  • 1 csomag 150 g-os szeletelt Falusi bacon szalonna
  • 15 dkg Reál trappista sajt
  • 1-2 db lilahagyma
  • 1 dl Reál étolaj
  • 1 evőkanál Reál ételízesítő

A burgonyáról:

A burgonya a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, gruja, földialma, svábtök, földitök vagy pityóka Peru és Chile hegyvidékén őshonos, az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro révén került. Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető.
A burgonya finom ízű, és ha kíméletesen készítjük el, könnyen emészthető. Magas a fehérjetartalma, és csaknem minden vitamin megvan benne, különösen C-vitaminban gazdag.

Ezen túl értékes ásványi anyagokat is tartalmaz. Mindezek a létfontosságú anyagok közvetlenül a héja alatt helyezkednek el, ezért ajánlatos a krumplit olyan vékonyan hámozni, amennyire csak lehet, vagy inkább héjában sütni, főzni. Kalóriaértéke távolról sem olyan nagy, mint amennyire rossz hírét keltik. A burgonya kitűnő köretül szolgál hús és halételekhez, tojáshoz, sajthoz, táplálkozásszempontjából ideálisan egészíti ki őket, de önálló fogásként is megállja a helyét.

Egy egyszerű, de annál finomabb burgonyás étel elkészítést mutatjuk most be.

A töltött sült burgonya elkészítése:

1. A közepes, lehetőleg egyforma méretű burgonyákat langyos folyó víz alatt alaposan megmossuk, szükség szerint kis kefével is átdörzsölhetjük. Fontos, hogy alaposan megtisztítsuk, mert héjában fogjuk sütni.

2. Ezután minden burgonyát bevagdosunk keresztben kb. 3/4-ed részéig, 2-3 milliméter vastag szeletekre, de úgy, hogy a burgonya alja egyben maradjon.

3. A bevagdosott burgonyákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.

4. Az étolajat egy kis tálban összekeverjük az ételízesítővel.

5. Egy ecset segítségével minden burgonyaszemet jól bekenünk a fűszeres étolajjal úgy, hogy az olaj a vágásokba is befolyjon.

6. A tepsit 200 fokos sütőbe rakjuk és a burgonyát puhára sütjük. A sütési idő kb. 35-40 perc, de függ a burgonya nagyságától és a bevágások sűrűségétől is.

7. A sajtot és a lilahagymát vékony szeletekre vágjuk, a baconcsíkokat is keresztbe három részre vágjuk.

8. A sütés vége felé a burgonyák vágásaiba felváltva beletesszük a vékony sajtszeleteket, a hagymakarikákat, a szalonnacsíkokat. A megtöltött burgonyákat még tíz percre visszatoljuk a sütőbe.

9. Az így elkészített burgonya belül puha, kívül ropogós és nagyon finom.

Kiváló választás vacsorára, de akár ebédre is egy tartalmas leves után!

2021-02-12T10:06:42+02:00