Brassói aprópecsenye

Brassói aprópecsenye

brassói aprópecsenye

Egy közkedvelt hagyományos étel a brassói apró pecsenye, amelyet mindenki picit máshogyan készít, de ettől is lesz különleges.

Hozzávalók:

  • 10 dkg Falusi császárszalonna
  • 5 dl Reál étolaj
  • 60 dkg sertéslapocka
  • 80 dkg burgonya
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1-2 ek. Reál fűszerpaprika
  • 0.5 közepes db hegyes erős paprika
  • 1 közepes db paradicsom

Brassói aprópecsenye

A brassói körül számtalan történet kering. Az egyik történet, aminek némiképpen van egy kis köze Brassóhoz, az az, hogy egyesek szerint a brassói receptjét Gróf Nándor, a MÁV Utasellátó szakácsa találta ki 1948-ban, a Budapest-Brassó között közlekedő vonaton. A másik nyom pedig az, hogy Dózsa György mesterszakács szerint egy 19. századi szakácskönyv Brassóból származó ételnek írja le a fokhagymás marhatokányt, amely sült szalonnán pirított burgonyával, fokhagymás marhahúsból készült. Van egy

 legenda is, mégpedig: Papp Endre, a bécsi Mátyás pince vezetője is magáénak vallja a brassóit, állítása szerint a receptet ő alkotta meg egy ételújítási versenyre 1950.-ben, és Trianon emlékére adta neki ezt a nevet, miután Kolozsvárt már lefoglalták az erdélyi rakott káposztának. Ha ez nem lenne elég, bonyolítsuk még egy kicsit a képet, egy másik történet szerint az óbudai Weiss kocsma tulajdonosának felesége találta ki ezt az ételt, méghozzá Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára. Ezek közül mindenki döntse el maga, hogy melyiknek hisz.

Brassói aprópecsenye elkészítése:

1. A húst felkockázzuk, a szalonnát szintén. A paradicsomot, a paprikát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk.

2. A szalonnát zsírjára pirítjuk egy kevés olajban, a pörcöket kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt zsíron nagy lángon kicsit megpirítjuk a húskockákat. Ha már kis színt kaptak, akkor hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd mehet hozzá az összevágott paradicsom és paprika.

3. Hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és kis lángon, lefedve, időnként megkavarva kb. 90 percig főzzük. Ha szükséges lenne,

időnként önthetünk alá egy pici vizet, de ne sokat, mert a sűrű szaft a lényeg.

4. Közben a burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és forró olajban kisütjük, majd szűrőpapírra szedjük.

5. Ha a hús megpuhult, visszaöntjük az edénybe a szalonnapörcöket, hozzáadjuk a forró krumplit, összekeverjük, és azonnal tálaljuk.

Tálaláskor egy kevés fűszerpaprikát szórhatunk a tetejére. Ajánljuk hozzá Reál csemege uborka üveges termékünket.

2021-06-04T08:39:35+02:00