Pásztorpite

Pásztorpite

Mennyei húsos és burgonyás étel, ami az egész család számára igazi ínyencség lehet!

pásztorpite

Hozzávalók

A raguhoz:

  • 3 db hagyma (vagy lilahagyma)
  • 1 db sárgarépa
  • 2 dl Reál étolaj
  • 2 db babérlevél
  • kakukkfű ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 20 g Reál sűrített paradicsom
  • 0.5 l csirke alaplé

A tetejére:

  • 50 dkg burgonya
  • 1 dl Reál 2,8%-os tej
  • 12 dkg Reál margarin
  • só, bors, szerecsendió
  • 10 dkg Reál reszelt trappista sajt

Pásztorpite

A Brit-szigetek egyik legkirályabb húsos étele a pásztor pite: egy húsos ragut kell készítenünk, amit beburkolunk krumplipürével és az egészet összesütjük a sütőben. A ragu szaftos, a krumpli teteje kicsit megpirul, az ízek összeérnek, az összhatás zseniális. Ez az alaprecept, de ezt lehet ezerféleképpen variálni, például azzal, hogy milyen húst használunk hozzá, milyen zöldséget teszünk bele, sokan tesznek a tetejére sajtot is, ami szépen rápirul a sütőben.    A régebbi szakácskönyvek a pásztorpitét igazi maradékmentő ételként írják le, a hús ugyanis a kimaradt pörkölt volt, amire nem

tettek semmi mást, csak burgonyapürét. Egyszerű volt és nagyszerű, nem kellett sokat bajlódni vele, és még kidobni sem kellet az amúgy már megunt pörköltet. Később aztán a szakácsok finomítottak a recepten, jóval gazdagabbá tették azzal, hogy különféle zöldségeket adtak hozzá, és az alapját is megváltoztatták a darált hússal. Eredetileg házi pitének nevezték, a pásztorpite elnevezés csak később vált elterjedtté, sokáig mindkét elnevezés élt, egymás szinonimájaként. Angliában azonban a 20. század óta a pásztorpite kifejezést gyakrabban használják.

Pásztorpite elkészítése:

1. A hagymát és a sárgarépát kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet és az olajon kb. öt percig pirítjuk.

2. Hozzáadjuk a darált húst, a paradicsompürét, az egészet jól átsütjük, sózzuk, borsozzuk.

3. Hozzáöntjük a csirke alaplevet és mártás sűrűségűre főzzük.

4. A burgonyát meghámozzuk, puhára főzzük, áttörjük és pürét készítünk belőle a vaj és tej hozzáadásával, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

5. A húsos mártást egy hőálló tálba átmerjük, majd a burgonyapüréből (ha van, nyomózsákkal) szép dunyhát készítve bevonjuk a tetejét.

6. A tetejére reszelt sajtot szórunk.

7. 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Tálalás előtt érdemes 10-15 percet várni, hogy kicsit hűljön, úgy szebben lehet tálalni.

2021-05-14T08:03:09+02:00