Rákóczi túrós

rákóczi túrós

Rákóczi túrós

Egy klasszikus sütemény, mely ott kukucskál a cukrászdák polcain, de már nagymamáink is szívesen készítették.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg Reál finomliszt
  • 1 tk Reál sütőpor
  • 15 dkg Reál sütőmargarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag Reál vaníliás cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 1 ek. púpozott Reál 20%-os tejföl

A töltelékhez:

  • 2 db tojás
  • 30 dkg Reál félzsíros túró
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg Reál mazsola
  • 2 ek. búzadara
  • 1 db citrom

A habhoz:

  • 3 db tojásfehérje
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg Reál sárgabarackdzsem a kenéshez

A Rákóczi túrós története:

A hiedelmekkel ellentétben a süteménynek semmi köze II. Rákóczi Ferenc fejedelemhez. Az édesség névadója Rákóczi János cukrászmester, aki 1912-től különböző pesti éttermekben és konyhákon volt szakácstanuló. 1924-ben Párizsban járt, a Laure nevű étteremben dolgozott, 1926-ban hazatért és Horváth Nándor éttermében volt konyhafőnök. Később a lillafüredi Palotaszálló, majd a Gellért Hotel éttermének vezetője lett, 1953-tól nyugdíjazásáig

a Duna Szálló konyhájának első embere volt. Több szakácskönyve is megjelent, számos szakmai díjat kapott. Az általa kitalált túrós desszert receptje 1937-ben jelent meg először egy szakácsoknak szóló szaklapban. Az édesség az 1958-as brüsszeli világkiállításon is jól szerepelt. A sütemény alapja egy jól nyújtható omlós lap, amelyre citromhéjjal, vaníliával és mazsolával ízesített túrókrém kerül. Tetejét könnyű, cukros tojásfehérje fedi, baracklekvárral díszítik.

A Rákóczi túrós elkészítése:

1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzákeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot, a tojássárgájákat (a fehérjét félre tesszük), a tejfölt, összegyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszük.

2. 2 db tojást szétválasztunk, a fehérjét kemény habbá verjük együtt.

3. A túrót villával összetörjük, összekeverjük a porcukorral, a mazsolával, a 2db tojássárgájával, a búzadarával, a citrom reszelt héjával, és végül a tojások keményre vert habjával.

4. A tésztát kinyújtjuk és egy 25X30-as tepsibe helyezzük, egy villával

megszurkáljuk és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 10-15 percig sütjük.

5. Ezután kivesszük, megkenjük baracklekvárral, ráhalmozzuk a túrótölteléket és visszatesszük sülni de már csak 140 fokra, 10 percre. Amikor körben barnulni kezd a széle, akkor jó.

6. A félretett tojásfehérjéket felverjük a kristálycukorral, jó sűrűnek kell lennie. A túróra rakjuk, a sütőt lejjebb vesszük, 120 fokra és a habot 20 percig szárítjuk rajta.

Tálalás előtt hagyjuk kissé kihűlni, mert szebben tudjuk szeletelni. Mutatós és nagyon ízletes sütemény.

2021-05-20T13:52:12+02:00