Baconos csirkemell
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemellfilé
- 20 dkg Falusi szeletelt bacon szalonna
- 4 evőkanál Reál 20%-os tejföl
- 3 evőkanál Reál finomliszt
- 2 db tojás
- 15 dkg Reál reszelt trappista sajt
- só, bors, petrezselyem ízlés szerint
A népszerű csirkemell:
A csirkemell az egyik legjobban variálható alapanyag, hiszen annyira semleges ízvilágú, hogy szinte bármilyen fűszer, szósz, mártás, zöldség, köret vagy elkészítési mód jól áll neki. Egy a fontos: nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad és élvezhetetlen lesz. Értékes fehér hús. Diétázóknak, fogyókúrázóknak az egyik legértékesebb fehérje forrás.
Sokan, akik kevésbé kedvelik a baromfi húst a mellét akkor is szívesen fogyasztják. Egy különösen finom receptet hoztunk, melyben puhára és omlósra sül meg a csirkemell a tojásos-sajtos masszában, és amelyet még ízletesebbé tesz a baconos borítás. Egyszerűen elkészíthető, nincs vele sok gond és a siker garantált.
A baconos csirkemell elkészítése:
1. A csirkemellfilét apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk állni egy kicsit.
2. A tejfölt a tojásokkal, liszttel, sóval, borssal, petrezselyemmel és a reszelt sajttal alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az elkészített húst.
3. Az őzgerincformát kizsírozzuk és kibéleljük a bacon szalonnával úgy, hogy a szélei túllógjanak, hogy ezt majd a tetejére vissza tudjuk hajtani.
4. Az elkészített húsos masszát belekanalazzuk az őzgerincformába, szépen egyenletesen elegyengetjük és visszahajtjuk rá a lelógó szalonnát.
Ha nem fedi be teljesen a szalonna érdemes még a tetejére is tenni hosszában.
5. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb 40 percig sütjük.
6. A végén átfordítjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire és a tetején is szép pirosra sütjük a szalonnát pár perc alatt.
7. Hagyjuk langyosra hűlni, és csak utána szeleteljük, mert forrón még könnyen szétcsúszik és kevésbé lesz mutatós.
Sült krumplival, burgonyapürével kiváló főfogás a déli asztalra.