Fonott kalács
Hozzávalók:
- 60 dkg Reál finomliszt
- 7 dkg Reál margarin
- 3 dkg friss élesztő
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál kristálycukor
- 4 dl Reál 2,8%-os tej
- 2 db tojássárgája
Kenéshez:
- 1 db tojássárgája
Fonott kalács
A húsvéti kalács tényleg nem hiányozhat a húsvéti asztalról, hiszen már évszázadok óta jelen van a magyar hagyományokhoz híven. A hagyományok szerint nagypénteken még böjtöltek, így ilyenkor különböző gyümölcsöket, savanyú káposztát fogyasztottak, és a húsvéti kalács is ilyenkor került az asztalra. A fonott kalács évszázadok óta a magyar konyha egyik ünnepi tésztaétele, amely nem csak húsvétkor, de a fontosabb eseményeknél is elkészítették. Bár a kalács és a házi kenyér története összefonódott, hiszen valamikor csak az alakjuk tért el egymástól, még máskor összetevőit tekintve is.
Az ország több részén teljesen ugyanúgy készítik el a fonott kalácsot, ahogy a kenyeret, csak jobb minőségű lisztből. Az idő múlásával a háziasszonyok a kalács készítéséhez már tejet, élesztőt és tojást is használtak, ezzel egy kelt tésztát készítve.
A kalács tésztája akkor jó, ha külseje fényes, héja azonban lágyabb, mint a kenyéré. A belseje puha, omlós, illatos, mindamellett, hogy a tésztája sűrű és laktató. A fonott kalácsot ma már teljesen édes kivitelben is készítjük, viszont nagymamáink még a húsvéti sonkával együtt fogyasztották, így íze semleges volt. Ez a hagyományos recept fennmaradt, így a következőkben egy eredeti fonott kalács receptjét osztjuk meg veletek.
A fonott kalács elkészítése:
1. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.
2. A lisztet egy nagy tálba vagy a dagasztógép üstjébe szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a kissé megolvasztott margarint, majd a felfuttatott élesztőt is.
3. Jól kidagasztjuk kézzel vagy géppel, majd 45 percig kelesztjük.
4. Nyújtótáblára borítjuk és 3 gombócot formázunk belőle.
Ezeket egyenlő hosszú és nagyságú hengerekké sodorjuk, majd szépen, nem túl szorosan összefonjuk.
5. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk és még kb. 15 percig hagyjuk kelni.
6. A tetejét megkenjük tojássárgájával, 170-180 fokos sütőbe tesszük és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
7. Sütés után hagyjuk hűlni, mert melegen még nehezen tudjuk szeletelni.