Sült halfasírt, halgolyók serpenyőben
2018-ban új, omega-3 zsírsavakban gazdag gasztrokorszak nyílik előttünk. Kreatívan variálható, fűszeres, ropogós halakat kínálunk.
Halas témájú elemzésekkel Dunát lehet rekeszteni az interneten, sokak reményei szerint ahhoz, hogy ne csupán karácsonykor találkozzunk hallal az asztalon, most egy lépéssel közelebb juthatunk. A minőségi hal rendkívül értékes, jól emészthető fehérje, gyerekek és idősebbek számára is ideális táplálék.
Aktívan dolgozóknak többek között azért előnyös, mert emésztése nem kíván sok energiát: ha halat ebédelünk, délután biztos nem nehezülünk el, nem csökken drasztikusan a koncentráció (ellentétben más, nehezebb húsfélékkel). A halak jótékony zsírsavai egyes kutatások szerint mérhetően pozitív hatással vannak azon gyerekek agyának fejlődésére, akik heti több alkalommal fogyasztanak halat.
A halfélék ezen kívül jódban és zsírban oldódó tápanyagokban gazdagok: zsírban oldódó vitaminjaik közül igen fontos a D-vitamin, ami elengedhetetlen a csontok egészséges fejlődéséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, a pozitív életszemlélet fenntartásához – napfényhiányos időszakokban különösen kell erre figyelni, a hangulatingadozások, a „téli depresszió” elkerülése érdekében.
Azokban a kultúrákban, ahol rendszeresen esznek halat, sokkal alacsonyabb a szívinfarktus és a stroke előfordulása, de a depresszióé és a demenciáé (időskori leépülés) is.
Fentiek miatt elsősorban a saját olajaikkal együtt fogyasztható halak ajánlottak, tengeri halak közül a minőségi forrásból származó lazac, tonhal, szardínia, makréla. Utóbbi három konzervben is kapható és nem drága: finom halkrémeket, halpástétomokat, halsalátákat, de akár hallevest vagy sült halgolyókat is készíthetünk belőlük.
A boltokban előforduló konzervek közül a tőkehalmáj kapható saját olajában: nagyon értékes táplálék, fogyaszthatjuk pirítóssal, főtt tojással, zöldségekkel, friss citromlével lecsepegtetve, kevés őrölt sóval, borssal.
Hazánkban 2017 őszén indult a a „Kapj rá!” kommunikációs kampány a halfogyasztás népszerűsítéséért, a weboldalon (www.kapjra.hu) bőven találunk információt hazai halfajtákról, halboltokról, és természetesen sok ínycsiklandozó receptet. Dietetikusok hazai fajták közül, egészségügyi szempontból főleg a busát, a pisztrángot és a kecsegét szokták ajánlani.
Az alábbi receptet ízelítőnek szánjuk: mind az összetétel, mind az ízesítés és a méret ezerféleképp variálható. Ha halról van szó, hozzávalók, fűszerezés, ízvilág tekintetében szó szerint fickándozhatunk, mint „hal a vízben”: a hal remek alapanyag, hogy kipróbáljunk új dolgokat.
Ropogós halgolyók/halfasírtok
Lényeg, hogy legyen egy tál halunk – ez lehet friss, darált halhús, de akár a kedvenc halkonzervünkből is pár doboznyi mennyiség, lecsepegtetve. Ezt dolgozzuk össze (mint a fasírtot) fűszerekkel, apróra vágott zöldségekkel, 1 egész tojással, „kötőanyagként” frissen reszelt zsemlemorzsával. De összetarthatja akár főtt bulgur, köles, barnarizs, burgonya, csicseriborsó-krém is vagy bármi, ami a célnak megfelel.
Kikeverés után, ha van időnk, kicsit pihentessük a masszát, majd formázzuk meg a halgolyókat/halfasírtot, végül frissen reszelt (akár parmezános) zsemlemorzsában hempergessük meg és némi felforrósított olívaolajban süssük ropogósra. Friss zöldfűszerrel megszórva, salátával, savanyúsággal, egy kreatív, ízes mártogatóssal kínáljuk a halfasírt tálat. Korhatár nélküli kedvenc lesz! (Zsemlemorzsa és tojás nélkül is működik, ha a kötőanyagot és az arányokat jól állítjuk be.)
A halfasírt és persze a halgolyó is, konnyen gyorsan elkészíthető fogás. Ízvilágával, egyéni ízesítéssel elvarázsolhatja vendégeit.
Kreatív halgolyók
Hozzávalók:
- Apróra darált halhús vagy halkonzerv, lecsepegtetve (minél ízesebb fajta a hal, annál finomabb lesz)
- 1 lilahagyma, apróra vágva, megdinsztelve
- 2-3 gerezd fokhagyma, frissen a masszába reszelve
- A hal mennyiségéhez képest kb. negyedannyi zsemlemorzsa
- Fél pohár friss, apróra vágott petrezselyem
- A massza mennyiségétől függően 1-2 tojás
- Némi só és bors (lehetőleg frissen őrölt)
- Fűszerek tetszés szerint: kurkuma / curry / Garam Masala / pár csipet édes (és pici csípős) pirospaprika / őrölt kömény / szárított zöldfűszerek…
Elkészítés: a hozzávalókat keverjük formálható masszává, ha van rá idő, kicsit pihentessük. Hideg vizes kézzel formáljunk belőlük golyókat vagy nagyobb fasírtokat – ha jól összeállt, nem kell már zsemlemorzsában is meghempergetni. Egy tiszta serpenyőben forrósítsunk olívaolajat, süssük ki. Ha olyan a forma, egyszer fordítsuk meg. (Jót tesz neki, ha a golyók/fasírtok megformálása után 1 órán át hűtőben tartjuk, így biztos nem fognak sütés közben szétesni.) Előre melegített sütőben, sütőpapírra téve is kisüthetjük őket.
Tálalás: apróra vágott, friss zöldfűszerekkel megszórva, citromgerezddel, salátával és egy finom, hozzáillő mártogatóssal.
Tipp: ajánljuk mellé a SzezOn 2018. januári, „Gasztroélmény trendi színekben” c. posztjában szereplő, ínyenc joghurtos mártogatóst! A harmónia érdekében a mártogatósba tegyünk kicsit a halmassza domináns fűszeréből (pl. kukruma, pirospaprika).