Parajos-csirkehúsos lasagne

Parajos-csirkehúsos lasagne

Hozzávalók:

  • 300 g Gyermelyi Lasagne,
  • 300 g darált csirkehús,
  • 1 fej hagyma,
  • 400 g paraj,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 300 g paradicsom,
  • 0,5 dl olaj,
  • 100 g reszelt sajt,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • só, őrölt bors,
  • reszelt szerecsendió

A parajos-csirkehúsos lasagne elkészítés módja:

Az olaj felén megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, majd rátesszük a húst. Összepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés víz hozzáadásával 20 percig pároljuk. Amikor puha, levesszük a tűzről.

A megtisztított parajleveleket forró vízben 3-4 percig forrázzuk, lecsepegtetjük, kicsit megnyomkodjuk, és késsel átvágjuk. Kevés olajon megfuttatjuk a reszelt fokhagymát, és a parajhoz tesszük.

A paradicsomok héját eltávolítjuk, kimagozzuk, és kis kockára vágjuk. Kevés olajon a petrezselymet megfuttatjuk, majd a paradicsommal összekeverjük.

A mártáshoz megolvasztjuk a 50 g vajat, rászórjuk az 50 g lisztet, és habzásig kevergetjük. Akkor hozzáöntjük a 4 dl meleg tejet, és habverővel simára keverjük. Majd 4-5 perig nagyon kíméletesen forraljuk folytonos kevergetés mellett. Közben sózzuk, borsozzuk, megszórjuk reszelt szerecsendióval. Amikor kiforrt, levesszük.

Előkészítünk egy tepsit, és kikenjük olajjal.

Nagyobb edényben sós vizet forralunk, egy rétegnyi lapot a vízben félkeményre főzünk úgy 4 perc alatt, majd a tepsi aljára egymás mellé letesszük. Erre a tésztarétegre tesszük az elkészített húst, és a tetején 1 dl mártást elsimítunk. Ismét egy rétegnyi lapot forrázunk, és rátesszük az elsimított mártásra. Most a paradicsomot szórjuk egyenletesen a lapra, és ezt ismét egy rétegnyi forrázott lappal borítjuk.

Az összevágott parajt elkeverjük sóval, borssal, reszelt szerecsendióval és 1 dl mártással, majd a lapra simítjuk. Ezt ismét beborítjuk egy sor lappal. A maradék mártást kikeverjük 1 db tojás sárgájával, és rákenjük a tésztára. Megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített 200oC-os sütőbe tesszük, 40-45 percig sütjük. Kivéve adagoljuk. Tálaláskor adhatunk hozzá hagymás paradicsom ragut.

Ha több és kicsit hígabb mártást használunk, akkor a tészta forrázása elhagyható, mert a mártásban megfő, de a sült tészta nagyon hullámos lesz.

A receptért köszönet a Gyermelyinek.

2020-06-02T13:40:07+02:00