Parajos-csirkehúsos lasagne
Hozzávalók:
- 300 g Gyermelyi Lasagne,
- 300 g darált csirkehús,
- 1 fej hagyma,
- 400 g paraj,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 300 g paradicsom,
- 0,5 dl olaj,
- 100 g reszelt sajt,
- 1 csokor petrezselyem,
- só, őrölt bors,
- reszelt szerecsendió
A parajos-csirkehúsos lasagne elkészítés módja:
Az olaj felén megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, majd rátesszük a húst. Összepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés víz hozzáadásával 20 percig pároljuk. Amikor puha, levesszük a tűzről.
A megtisztított parajleveleket forró vízben 3-4 percig forrázzuk, lecsepegtetjük, kicsit megnyomkodjuk, és késsel átvágjuk. Kevés olajon megfuttatjuk a reszelt fokhagymát, és a parajhoz tesszük.
A paradicsomok héját eltávolítjuk, kimagozzuk, és kis kockára vágjuk. Kevés olajon a petrezselymet megfuttatjuk, majd a paradicsommal összekeverjük.
A mártáshoz megolvasztjuk a 50 g vajat, rászórjuk az 50 g lisztet, és habzásig kevergetjük. Akkor hozzáöntjük a 4 dl meleg tejet, és habverővel simára keverjük. Majd 4-5 perig nagyon kíméletesen forraljuk folytonos kevergetés mellett. Közben sózzuk, borsozzuk, megszórjuk reszelt szerecsendióval. Amikor kiforrt, levesszük.
Előkészítünk egy tepsit, és kikenjük olajjal.
Nagyobb edényben sós vizet forralunk, egy rétegnyi lapot a vízben félkeményre főzünk úgy 4 perc alatt, majd a tepsi aljára egymás mellé letesszük. Erre a tésztarétegre tesszük az elkészített húst, és a tetején 1 dl mártást elsimítunk. Ismét egy rétegnyi lapot forrázunk, és rátesszük az elsimított mártásra. Most a paradicsomot szórjuk egyenletesen a lapra, és ezt ismét egy rétegnyi forrázott lappal borítjuk.
Az összevágott parajt elkeverjük sóval, borssal, reszelt szerecsendióval és 1 dl mártással, majd a lapra simítjuk. Ezt ismét beborítjuk egy sor lappal. A maradék mártást kikeverjük 1 db tojás sárgájával, és rákenjük a tésztára. Megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített 200oC-os sütőbe tesszük, 40-45 percig sütjük. Kivéve adagoljuk. Tálaláskor adhatunk hozzá hagymás paradicsom ragut.
Ha több és kicsit hígabb mártást használunk, akkor a tészta forrázása elhagyható, mert a mártásban megfő, de a sült tészta nagyon hullámos lesz.
A receptért köszönet a Gyermelyinek.