Epres „katonák” pácolt mozzarellával, friss bazsalikommal

Epres desszert pácolt mozzarellával, friss bazsalikommal

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 24-26 db friss, megmosott,megszárított bazsalikomlevél
  • 12 dkg ízletes mozzarella, leszűrve, 24 kockára vágva
  • 1 tucat nagyobb szemű, friss, minőségi eper, megmosva, megtisztítva
  • 1 jól megmosott citrom reszelt héja (ha nem bio, a citromot áztassuk be 1 napig, a vizet időnként cserélve)
  • 3 evőkanál friss citromlé
  • 2 evőkanál extra szűz olíva- vagy tökmagolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 csipet só
  • Frissen őrölt fekete- vagy fehérbors

Elkészítés módja

  1. Vágjuk fel a friss bazsalikomot: a leveleket halmozzuk egymásra, majd tekerjük szorosan össze, mint egy szivart. Az ujjunkkal mérve a távolságot, szeleteljük nagyon vékonyra (mintha hagymát vágnánk finomra).
  2. Egy tálban keverjük ki a citromlevet, az extra szűz olajat, a sót, a borsot és a reszelt citromhéjat. Végül adjuk hozzá a felvágott bazsalikomleveleket is.
  3. Tegyük a mozzarella-kockákat a pácba, forgassuk össze, fedjük le, hűtőben hagyjuk összeérni 15 percig.
  4. Vágjuk fel az epret fél-1 cm-es szeletekre.
  5. Vágódeszkán állítsuk össze a katonákat: 1 szelet eper, rá a pácolt sajt, megint eper, zárásként sajt (persze eltérhetünk a sorrendtől, lényeg, hogy minden hozzávalóból egyenlő arányban szereljük fel az osztagot). Tűzzük össze a katonákat egy pálcikával, helyezzük tálalótálra, de tálalhatunk fa deszkán vagy valamilyen rusztikus, kreatív felületen is.
  6. Végül locsoljuk meg a maradék páccal a bevetésre kész epres desszert költeményt.

2019-05-09T12:42:13+02:00