Aranygaluska öntettel
Aranygaluska hozzávalói:
- 2 db Gyermelyi tojás,
- 0,5 db citrom (reszelt héja),
- 50 g (darált) dió,
- 30 g vaj,
- 1,5 dl tej,
- 40 g margarin,
- Gyermelyi Búzafinomliszt,
- 25 g cukor,
- 40 g cukor,
- 10 g élesztő,
- (csipet) só
Aranygaluska öntettel:
Az élesztőt 1 teáskanál cukorral elkeverjük, majd hozzáadunk 0,25 dl langyos tejet, és kevés lisztet szórunk rá. Langyos helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet, 25g cukrot, csipet sót, 1,5 db tojássárgáját, reszelt citromhéjat beletesszük egy nagyobb tálba. Ha felfutott az élesztő, azt is beleöntjük a tálba, és a maradék langyos tej hozzáadásával tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta, megszórjuk a tetejét liszttel, tiszta ronggyal letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átdolgozzuk, és 1 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk. Megforgatjuk olvasztott vajban, majd cukros dióban, és tepsibe rétegezzük. Kelesztjük 20 percig, majd előmelegített 170 C°-os sütőben megsütjük, vastagságtól függően 40-60 perc alatt. Vaníliasodóval tálaljuk.
A receptért köszönet a Gyermelyinek!