Anya almás pitéje

Anya almás pitéje

Az almás pite hozzávalói:

  • 300 g Gyermelyi búzafinomliszt
  • 100 g cukor
  • 100 g zsír vagy 150 g margarin
  • 1 db sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 nagy kanál tejföl (és ha még kell, egy kis tej)
  • 1 csipet só
  • 1 tk fahéj
  • 10 db reszelt alma
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 marék dió darálva
  • 1 marék dió durvára összetörve

Az almás pite elkészítési módja:

Összegyúrjuk a lisztet, a sütőport, tojás sárgáját, a csipet sót, a zsírt, a cukrot és a kanál tejfölt. Ha szükség van a tészta állagához még egy kis tejre, azt beleöntjük. A tésztát kétfelé választjuk. Az elsőt tepsi méretben kinyújtjuk, és zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük. A tészta tetejét meghintjük a darált fahéjas dióval. Az almát lereszeljük, citromot nyomunk rá, és hozzákeverjük a citrom héját. (Aki igényli, keverjen hozzá cukrot; én nem szoktam.) Kinyomkodjuk, és a diós rétegre tesszük. A tészta másik felét szintén kinyújtjuk, és az almára helyezzük. Villával megszurkáljuk, bekenjük a tojás fehérjével és megszórjuk a durvára tört dióval. 180 fokos sütőben, 30-40 percig sütjük.

Jó étvágyat!

A receptekért köszönet a Gyermelyinek és KockacZukor -nak.

2020-09-09T13:50:43+02:00