Aranygaluska öntettel

Aranygaluska öntettel

Aranygaluska hozzávalói:

  • 2 db Gyermelyi tojás,
  • 0,5 db citrom (reszelt héja),
  • 50 g (darált) dió,
  • 30 g vaj,
  • 1,5 dl tej,
  • 40 g margarin,
  • Gyermelyi Búzafinomliszt,
  • 25 g cukor,
  • 40 g cukor,
  • 10 g élesztő,
  • (csipet) só

Aranygaluska öntettel:

Az élesztőt 1 teáskanál cukorral elkeverjük, majd hozzáadunk 0,25 dl langyos tejet, és kevés lisztet szórunk rá. Langyos helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet, 25g cukrot, csipet sót, 1,5 db tojássárgáját, reszelt citromhéjat beletesszük egy nagyobb tálba. Ha felfutott az élesztő, azt is beleöntjük a tálba, és a maradék langyos tej hozzáadásával tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta, megszórjuk a tetejét liszttel, tiszta ronggyal letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átdolgozzuk, és 1 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk. Megforgatjuk olvasztott vajban, majd cukros dióban, és tepsibe rétegezzük. Kelesztjük 20 percig, majd előmelegített 170 C°-os sütőben megsütjük, vastagságtól függően 40-60 perc alatt. Vaníliasodóval tálaljuk.

A receptért köszönet a Gyermelyinek!

2020-09-09T14:13:49+02:00