Almás pite
Pitézni mindig jó mulatság!
Hozzávalók:
Tésztához:
- 35 dkg Reál finomliszt
- 20 dkg Reál sütőmargarin
- 1 db tojás
- 10 dkg cukor
- 6 g Reál sütőpor
Töltelékhez:
- 2 kg alma
- 10 dkg cukor
- 1 csomag Reál vaníliás cukor
- 2 kávéskanál fahéj
Kenéshez:
- 1db tojás
- pici cukor
Eredete:
Az amerikaiak roppant büszkék az almás pitéjükre és gyakorlatilag amerikai süteménynek tarják. Ám ez nincs így, hiszen almás pitét már Amerika gyarmatosítása előtt fogyasztottak szerte Európában és a sütemény angol, holland és svéd telepesek közvetítésével jutott el Észak-Amerikába a 17. és 18. században.
Elvileg Angliából, 1381-ből maradt fent az első recept, Hollandiában pedig egy 1514-es keltezésű szakácskönyv dokumentálja az almás pite készítésének módját.
Ha Magyarországon pite-népszerűségi versenyre kerülne sor, első helyen bizonyára mindenki az édesanyja, nagymamája vagy a saját almás, túrós, mákos, esetleg meggyes pitéjét nevezné meg. Az pedig valóban egyéni ízlés kérdése, hogy milyen vékony vagy vastag legyen a tészta, az almás pite esetében pedig, hogy a gyümölcs szeletelve, reszelve vagy épp párolva kerüljön-e süteménybe.
Ahhoz azonban kétség sem fér, hogy pitézni mindig jó mulatság!
Az almás pite elkészítése:
1. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzákeverjük a sütőport, majd belemorzsoljuk a szoba-hőmérsékletű margarint.2. Hozzáadjuk a tojást és a cukrot is, és összegyúrjuk. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
3. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük nagy lyukú reszelőn.
4. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat, összekeverjük vele, majd a levét leszűrjük.
5. Az elkészített almát lassú tűzön pár perc alatt megdinszteljük.
6. A tésztát elfelezzük, az egyik felét kinyújtjuk akkorára, amekkora a tepsink vagy a piteforma, és kivajazott, kilisztezett tepsibe vagy piteformába tesszük.
7. Belesimítjuk az almás tölteléket.
8. A tetejét a tészta másik felével bárhogyan díszíthetjük, legtöbben rácsozni szokták, ami egyszerű és mutatós is.
9. Megkenjük tojássárgájával a tetejét és megszórhatjuk pici kristálycukorral.
10. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.