Almás pite

Almás pite

Pitézni mindig jó mulatság!

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 35 dkg Reál finomliszt
  • 20 dkg Reál sütőmargarin
  • 1 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 6 g Reál sütőpor

Töltelékhez:

  • 2 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag Reál vaníliás cukor
  • 2 kávéskanál fahéj

Kenéshez:

  • 1db tojás
  • pici cukor

Eredete:

Az amerikaiak roppant büszkék az almás pitéjükre és gyakorlatilag amerikai süteménynek tarják. Ám ez nincs így, hiszen almás pitét már Amerika gyarmatosítása előtt fogyasztottak szerte Európában és a sütemény angol, holland és svéd telepesek közvetítésével jutott el Észak-Amerikába a 17. és 18. században.
Elvileg Angliából, 1381-ből maradt fent az első recept, Hollandiában pedig egy 1514-es keltezésű szakácskönyv dokumentálja az almás pite készítésének módját.

Ha Magyarországon pite-népszerűségi versenyre kerülne sor, első helyen bizonyára mindenki az édesanyja, nagymamája vagy a saját almás, túrós, mákos, esetleg meggyes pitéjét nevezné meg. Az pedig valóban egyéni ízlés kérdése, hogy milyen vékony vagy vastag legyen a tészta, az almás pite esetében pedig, hogy a gyümölcs szeletelve, reszelve vagy épp párolva kerüljön-e süteménybe.

Ahhoz azonban kétség sem fér, hogy pitézni mindig jó mulatság!

Az almás pite elkészítése:

1. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzákeverjük a sütőport, majd belemorzsoljuk a szoba-hőmérsékletű margarint.

2. Hozzáadjuk a tojást és a cukrot is, és összegyúrjuk. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük.

3. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük nagy lyukú reszelőn.

4. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat, összekeverjük vele, majd a levét leszűrjük.

5. Az elkészített almát lassú tűzön pár perc alatt megdinszteljük.

6. A tésztát elfelezzük, az egyik felét kinyújtjuk akkorára, amekkora a tepsink vagy a piteforma, és kivajazott, kilisztezett tepsibe vagy piteformába tesszük.

7. Belesimítjuk az almás tölteléket.

8. A tetejét a tészta másik felével bárhogyan díszíthetjük, legtöbben rácsozni szokták, ami egyszerű és mutatós is.

9. Megkenjük tojássárgájával a tetejét és megszórhatjuk pici kristálycukorral.

10. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

2021-02-25T17:00:01+02:00