Húsvéti franciasaláta

Húsvéti franciasaláta

Hozzávalók:

  • 1 cs. 450g-os Reál fagyasztott franciasaláta zöldségkeverék
  • 2 db 330g-os Reál tejföl 20%
  • 1 evőkanál citromlé
  • só, bors, ételízesítő
  • 5 db főtt tojás
  • 20 g étkezési zselatin
  • 5 evőkanál Reál majonéz

Húsvéti franciasaláta

Hazánkban nehezen lehetne olyan embert találni, aki ne tudná, mi is az a franciasaláta. Elmaradhatatlan fogása a hidegkonyhás vendégfogadásnak, valami, amiből azok is bátran vesznek, akik kevésbé kísérletező kedvűek. A franciasaláta vidám, színes étel, tele minden jóval: krumplival, répával, borsóval, almával, csemege uborkával, amit sűrű, krémes majonéz burkol magába.

Elemei önmagukban is közkedveltségnek örvendenek, összekapaszkodva pedig ünnepnapon és a hétköznapokon is megállják a helyüket. Az igaz, hogy kicsit minden háztartásban másképpen készítik, de ez, egy ennyire népszerű ételről szólván így természetes. Az eredetét azonban homály borítja. Húsvét lévén egy kicsit különlegesebb formába öntöttük, amivel bárki elvarázsolhatja a családot vagy akár az érkező vendégeket is.

A húsvéti franciasaláta elkészítése:

1. A franciasaláta zöldségkeveréket sós vízben megfőzzük. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk.

2. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, citromlével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

3. A zselatint kb 1-1,5 dl forró vízhez adjuk, amibe kevés ételízesítőt keverünk és kis lángon folytonos keverés közben feloldjuk benne. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, hozzáadhatjuk a majonézes alaphoz, majd alaposan elkeverjük.

4. A zöldség mixet is elkeverjük benne.

5. Folpackkal kibéleljük az őzgerincformát úgy, hogy mindkét oldalán túlnyúljon. A franciasaláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban ráhelyezzük a tojásokat, majd a saláta másik felével lefedjük. Ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból.

6. A formát az asztalhoz ütögetjük, hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.

7. Másnap tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszíthetjük.

Rendkívül ízletes köret rántott és sült húsok mellé egyaránt.

2021-03-25T16:27:23+02:00