Hagymás tejfölös kemencés lángos
A hagymás tejfölös kemencés lángos hozzávalói:
- 500 g Gyermelyi búzafinomliszt,
- 200 g húsos szalonna,
- 800 g hagyma (vegyes),
- 0,5 dl olívaolaj,
- 1 dl tejföl,
- 4,5 dl tejföl,
- 100 g sajt (reszelt),
- 1 csokor petrezselyem,
- 1 teáskanál cukor,
- 1 teáskanál só,
- őrölt fehérbors,
- 20 g élesztő (friss)
A hagymás tejfölös kemencés lángos elkészítési módja:
Az élesztőt elkeverjük a cukorral, majd kevés lisztet szórunk rá, és ráöntjük a langyos tejet. Felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót, ráöntjük az olajat, beleteszünk 0,5 dl tejfölt és a felfutott élesztőt. Öntünk hozzá 1,5-2 dl langyos vizet és alaposan kidolgozzuk. Amikor jó szuszogós, meghintjük liszttel, letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
Ameddig kel a tészta, elkészítjük a hagymaragut.
Kiolvasztjuk a csíkokra vágott szalonnát, majd rátesszük, és megfuttatjuk a megtisztított, vastagabb fél karikára vágott hagymákat. Sózzuk, borsozzuk, és puhulásig lassan pirítjuk. Rászórjuk a petrezselymet.
A kelt tésztát átgyúrjuk, átlevegőztetjük, 10 percig pihentetjük, majd egy nagy, kiolajozott tepsire kihúzzuk. Pihentetjük még 20 percig. Előmelegített 240 C°-os sütőbe tesszük, 10 percig sütjük, majd kivesszük. Megkenjük a maradék tejföllel, és rátesszük a hagymaragut. Megszórjuk a reszelt sajttal. Visszatesszük a sütőbe 200 C°-ra, és pirosra sütjük a tetejét. Amikor megsült, tálaljuk.
A receptekért köszönet a Gyermelyinek.