Különleges lazac recept, lazac eperglazúrban

lazac recept, lazac eperglazúrban

Különleges lazac recept, lazac eperglazúrban

Igazi, élménydús lazac recept ínyenceknek

Hozzávalók két darab, egyenként 22,5-23 dkg-os lazacfiléhez:

  • 3/4 pohár minőségi, testes, száraz vörösbor
  • 1/3 pohár jó minőségű narancsdzsem
  • Fél nagyobb vagy 1 kisebb narancs kifacsart leve
  • 1/3 pohár finomra reszelt fehér hagyma
  • 2 pohár friss, negyedekbe vágott eper
  • Kevés extra szűz olívaolaj
  • Frissen őrölt só, fehérbors

E nagyszerű lazac recept elkészítésének menete:

  1. A lazacszeleteket sózzuk-borsozzuk, majd fektessük egy magasabb falú tálba.
  2. Keverjük össze a vörösbort, a narancsdzsemet és a narancslevet. A keverék kb. negyedét öntsük a lazacokra, takarjuk le, hagyjuk fél óráig a hűtőben pácolódni.
  3. Ha letelt, forrósítsuk fel a grillsütőt vagy egy megfelelő serpenyőt (utóbbit olívaolajjal enyhén kikenve).
  4. Süssük a lazacszeleteket egyszer megfordítva majdnem készre, kívülről ropogósra, belül finom lazára. Fontos: ne süssük készre, mert az eperglazúrban is pirul még pár percig és ha túlsül, kemény lesz.
  5. Amíg a lazac sül, kevés olívaolajon dinszteljük meg a hagymát (kb. 3 perc), közben fűszerezzük sóval, borssal.
  6. Vegyük alacsonyabbra a lángot, öntsük a maradék vörösboros-narancsos keveréket a hagymára és kevergetve redukáljuk (3-4 perc).
  7. Tegyük a vörösboros-narancsos redukcióba a felvágott epret is és 1-másfél percig kevergetve bugyogtassuk.
  8. Amikor a lazac fentiek szerint a grillrácson (vagy egy másik serepnyőben) megpirult, tegyük át az epres redukcióba és pár percig összeforgatva süssük együtt.

Tálalhatjuk zöldfűszeres barnarizsen vagy bulguron, a maradék epergalzúrt rácsorgatva, akár friss tavaszi salátalevelek, eperszeletek, zsenge, párolt zöldspárga társaságában. Ugye, milyen fantasztikus ez a lazac recept?

Gasztrotipp: a lazac íze ugyan nagyon passzol az eperhez és a pompás eperglazúrhoz, de kísérletezhetünk más, könnyű halakkal, húsfélékkel, sőt, sütésre alkalmas sajtokkal is.

2019-05-09T12:40:50+02:00