Különleges lazac recept, lazac eperglazúrban
Igazi, élménydús lazac recept ínyenceknek
Hozzávalók két darab, egyenként 22,5-23 dkg-os lazacfiléhez:
- 3/4 pohár minőségi, testes, száraz vörösbor
- 1/3 pohár jó minőségű narancsdzsem
- Fél nagyobb vagy 1 kisebb narancs kifacsart leve
- 1/3 pohár finomra reszelt fehér hagyma
- 2 pohár friss, negyedekbe vágott eper
- Kevés extra szűz olívaolaj
- Frissen őrölt só, fehérbors
E nagyszerű lazac recept elkészítésének menete:
- A lazacszeleteket sózzuk-borsozzuk, majd fektessük egy magasabb falú tálba.
- Keverjük össze a vörösbort, a narancsdzsemet és a narancslevet. A keverék kb. negyedét öntsük a lazacokra, takarjuk le, hagyjuk fél óráig a hűtőben pácolódni.
- Ha letelt, forrósítsuk fel a grillsütőt vagy egy megfelelő serpenyőt (utóbbit olívaolajjal enyhén kikenve).
- Süssük a lazacszeleteket egyszer megfordítva majdnem készre, kívülről ropogósra, belül finom lazára. Fontos: ne süssük készre, mert az eperglazúrban is pirul még pár percig és ha túlsül, kemény lesz.
- Amíg a lazac sül, kevés olívaolajon dinszteljük meg a hagymát (kb. 3 perc), közben fűszerezzük sóval, borssal.
- Vegyük alacsonyabbra a lángot, öntsük a maradék vörösboros-narancsos keveréket a hagymára és kevergetve redukáljuk (3-4 perc).
- Tegyük a vörösboros-narancsos redukcióba a felvágott epret is és 1-másfél percig kevergetve bugyogtassuk.
- Amikor a lazac fentiek szerint a grillrácson (vagy egy másik serepnyőben) megpirult, tegyük át az epres redukcióba és pár percig összeforgatva süssük együtt.
Tálalhatjuk zöldfűszeres barnarizsen vagy bulguron, a maradék epergalzúrt rácsorgatva, akár friss tavaszi salátalevelek, eperszeletek, zsenge, párolt zöldspárga társaságában. Ugye, milyen fantasztikus ez a lazac recept?
Gasztrotipp: a lazac íze ugyan nagyon passzol az eperhez és a pompás eperglazúrhoz, de kísérletezhetünk más, könnyű halakkal, húsfélékkel, sőt, sütésre alkalmas sajtokkal is.