Retek ropogósra sütve? Miért ne?

sült retek serpenyőben

Sült retek ropogósan? Miért ne?

A fess hónapos retek színt visz az életbe és a szendvicsekbe, de nem kell féltenünk a sütőtől, serpenyőtől sem.

Hozzászoktunk, hogy a retket nyersen fogyasztjuk – ami nagyon jó, mert így minden, hőre érzékeny vitaminjához hozzájut a téli időszakban tápanyagra éhes szervezet –, de korántsem ez az egyetlen elkészítési mód. A sült retek meglepő, de finom fogás!

A hőre nem érzékeny, zsírban oldódó vitaminok (A, D, K, E) forrásait adó zöldségeket, gyümölcsöket nevükből adódóan nyugodtan főzhetjük, süthetjük, párolhatjuk, így sokszor még koncentráltabb formában részesülünk értékeikből.

A sült retek hozzávalói:

  • 2 csokor friss hónapos retek, megtisztítva (különböző fajtájú-színű retkek is remekül festenek)
  • 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál minőségi vaj
  • 1-2 csipet só (durva szemű tengeri illik hozzá)
  • 1 teáskanál frissen facsart citromlé
  • A tálaláshoz tavaszi zöldfűszerek: snidling/bazsalikom/petrezselyem, ízlés szerint valamilyen friss, fehér sajt, pirított magvak, némi nyersen sajtolt magolaj (pl. őrségi tökmagolaj), és pár szelet ropogós, teljes kiőrlésű kenyér.

Hogy minden vitamint megkapjunk, érdemes hőkezelés után, a C és B-vitaminok pótlására a serpenyős sült retek esetében is némi friss, üde zöldfűszerrel vagy akár magával az apróra vágott nyers retekkel megszórni az ételt. Szükséges valamilyen természetes, egészséges zsiradék is a teljességhez (minőségi vaj, nyersen sajtolt magolajok), hogy a zsírban oldódó tápanyagokat kellően hasznosítani tudja a szervezet.

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 220 fokra.
  2. A megtisztított retkeket vágjuk félbe, egy tálban forgassuk össze az olívaolajjal.
  3. Terítsük őket vágott felükkel lefelé egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Hintsük meg némi durva szemű tengeri sóval.
  4. Olykor átforgatva, megrázogatva süssük ropogósra a retket a sütőben (kb. 18-20 perc).
  5. Ha kész, egy vastag falú lábasban olvasszuk fel a vajat, majd folyamatosan kevergessük, amíg karamellizálódik és szép aranybarna színű lesz. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Ízesítsük közben kevés sóval.
  6. Amikor kész, vegyük le a tűzről és a forró, aranybarna vajba csavarjuk bele a friss citromlevet. Visszafogottan borsozhatjuk is, lehetőleg frissen őrölt fehérborssal.
  7. A sütőben ropogósra sült retket öntsük egy mélyebb tálba, csorgassuk rá a vajat, forgassuk össze. Hintsük meg friss zöldfűszerekkel, pirított magvakkal. (Ha egy nagyobb serpenyőt használunk a vaj elkészítéséhez, ebben is elvégezhetjük az utolsó simításokat.)

2018-08-28T14:57:19+02:00