Sült retek ropogósan? Miért ne?
A fess hónapos retek színt visz az életbe és a szendvicsekbe, de nem kell féltenünk a sütőtől, serpenyőtől sem.
Hozzászoktunk, hogy a retket nyersen fogyasztjuk – ami nagyon jó, mert így minden, hőre érzékeny vitaminjához hozzájut a téli időszakban tápanyagra éhes szervezet –, de korántsem ez az egyetlen elkészítési mód. A sült retek meglepő, de finom fogás!
A hőre nem érzékeny, zsírban oldódó vitaminok (A, D, K, E) forrásait adó zöldségeket, gyümölcsöket nevükből adódóan nyugodtan főzhetjük, süthetjük, párolhatjuk, így sokszor még koncentráltabb formában részesülünk értékeikből.
A sült retek hozzávalói:
- 2 csokor friss hónapos retek, megtisztítva (különböző fajtájú-színű retkek is remekül festenek)
- 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál minőségi vaj
- 1-2 csipet só (durva szemű tengeri illik hozzá)
- 1 teáskanál frissen facsart citromlé
- A tálaláshoz tavaszi zöldfűszerek: snidling/bazsalikom/petrezselyem, ízlés szerint valamilyen friss, fehér sajt, pirított magvak, némi nyersen sajtolt magolaj (pl. őrségi tökmagolaj), és pár szelet ropogós, teljes kiőrlésű kenyér.
Hogy minden vitamint megkapjunk, érdemes hőkezelés után, a C és B-vitaminok pótlására a serpenyős sült retek esetében is némi friss, üde zöldfűszerrel vagy akár magával az apróra vágott nyers retekkel megszórni az ételt. Szükséges valamilyen természetes, egészséges zsiradék is a teljességhez (minőségi vaj, nyersen sajtolt magolajok), hogy a zsírban oldódó tápanyagokat kellően hasznosítani tudja a szervezet.
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 220 fokra.
- A megtisztított retkeket vágjuk félbe, egy tálban forgassuk össze az olívaolajjal.
- Terítsük őket vágott felükkel lefelé egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Hintsük meg némi durva szemű tengeri sóval.
- Olykor átforgatva, megrázogatva süssük ropogósra a retket a sütőben (kb. 18-20 perc).
- Ha kész, egy vastag falú lábasban olvasszuk fel a vajat, majd folyamatosan kevergessük, amíg karamellizálódik és szép aranybarna színű lesz. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Ízesítsük közben kevés sóval.
- Amikor kész, vegyük le a tűzről és a forró, aranybarna vajba csavarjuk bele a friss citromlevet. Visszafogottan borsozhatjuk is, lehetőleg frissen őrölt fehérborssal.
- A sütőben ropogósra sült retket öntsük egy mélyebb tálba, csorgassuk rá a vajat, forgassuk össze. Hintsük meg friss zöldfűszerekkel, pirított magvakkal. (Ha egy nagyobb serpenyőt használunk a vaj elkészítéséhez, ebben is elvégezhetjük az utolsó simításokat.)