Ünnepi sárga túró

Ünnepi sárga túró

Hozzávalók:

  • 1 liter Reál 2,8%-os tej
  • 10 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • egy nagy csipet só
  • ízlés szerint mazsola, fahéj, vanília

Ünnepi sárga túró

Nincs húsvéti ünnepi asztal sárga túró nélkül! A Felső-Tisza vidékén, illetve a Hajdúságban és a Nyírségben is közismert és közkedvelt, jellegzetes húsvéti eledel viszont más magyar tájegységeken többnyire ismeretlen. A hagyomány szerint kizárólag húsvétkor készülő sárga túró vagy édes túró eredetileg a görögkatolikusok körében terjedt el, de mára a római katolikusok és a reformátusok körében is népszerűvé vált.

Ez az ínyencség a sonka, a kolbász, a főtt tojás és a kalács mellett kerül az asztalra húsvétvasárnap. A tojásból, tejből és cukorból készülő ételt közvetlenül az ünnep előtt készítik a háziasszonyok. A felsorolt alapanyagokon kívül szokás szerint ízesítik mazsolával, fahéjjal és vaníliával is. Egy hagyományos szabolcsi receptet osztunk meg, bátran kipróbálhatja az is, aki még nem is hallott róla, biztosan nem fog csalódni.

Az ünnepi sárga túró elkészítése:

1. A tejet a sóval és a cukorral feltesszük melegedni.

2. Közben feltörjük a tojásokat egy tálba, és elkeverjük. Ha azt szeretnénk, hogy legyenek fehér gömböcskék a „túrónkban”, akkor épp csak keverjük el villával, ha sima sárgára szeretnénk, akkor kicsit alaposabban.

3. Ha felforrt a tej, lassan, habverővel való folyamatos keverés mellett folyassuk bele a tojást. A lángot mérsékelve főzzük, kevergessük addig, amíg kicsapódik a savó, és túrós állagúvá válik a tojásos tej.

Ez csak pár percet vesz igénybe. Közben hozzáadjuk a mazsolát, fahéjat, vaníliát is.

4. Egy szűrőt béleljünk ki tiszta konyharuhával, és öntsük bele a masszát. A textil széleit fogjuk össze, csavarjuk meg jó szorosan, és kössük meg.

5. Hagyjuk a szűrőben egy tál felett lecsepegni és összeállni egy éjszaka alatt.

6. Másnap csomagoljuk ki, és tálalhatjuk is. Szép vékony szeletekre vágjuk, sonkával, kaláccsal tálaljuk.

2021-03-18T17:22:59+02:00